De Witjes

Witjes Wonder Weizen

Een uniek speciaalbier gebrouwen ter gelegenheid van het 22 jarig bestaan van De Witjes. Op deze pagina nemen we je vanuit een persoonlijk oogpunt mee in het proces van idee tot eindproduct.

Geschreven door: Sander van den Akker

Ergens begin 2023
Het idee

Tweeëntwintig jaar De Witjes. Ruud en ik waren het snel eens om die mijlpaal op een speciale manier te vieren. We hadden de 11 jaar ook gevierd en hoewel we toen veel minder klanten hadden, was dat een gezellig feest.

 

Dat er nu weer een feest moest komen, was een gegeven. Minimaal twee keer zo groot als het vorige feest en met leuke verrassingen en “eigenaardigheden” voor de gasten op het feest.

 

Bij velen is bekend dat Ruud en ik grote speciaalbier liefhebbers zijn. Het leek ons daarom erg bijzonder om een eigen bier te schenken op het feest. Niet simpelweg een etiketje plakken op een bestaand bier, maar écht zelf, uiteraard samen met een brouwer, de receptuur samenstellen.

 

Gezien onze bedrijfsnaam was het een no-brainer om een licht bier te maken. Verder vonden we het belangrijk dat het goed doordrinkbaar zou zijn, fris, niet bitter en niet te veel alcohol. Uiteindelijk is de keuze gevallen op het biertype “Weizen”. Een populaire biersoort die alle wensen afvinkt.

22 jaar

Vrijdag 23 juni 2023
De brouwer

Het idee voor een eigen bier was geboren. De zoektocht naar een brouwer kon beginnen. In Oss zijn er verschillende brouwers dus we hebben eerst lokaal geïnformeerd naar de mogelijkheden. Helaas bleek dat geen haalbare kaart en ging de zoektocht verder op Google.

 

Diverse brouwers passeerden de revue maar slechts één wist onze aandacht te trekken door via hun website precies het gevoel over te brengen waar wij naar op zoek waren. Laagdrempelig, sfeervol, kleinschalig, enthousiast en meedenkend. De brouwerij “Opener” in Dongen was ons volstrekt onbekend, maar met een assortiment van verschillende biertypen, een prijswinnende stout (Scream & Stout, Brabants Lekkerste Bier 2022) en bekende klanten waar ze bieren voor hebben gebrouwen (o.a. de Efteling), hadden we er vertrouwen in. Vrijdag 23 juni ging de mail met het verzoek voor meer informatie er uit.

 

Zaterdag al, kregen we antwoord van Frank Wouters, brouwer bij Opener. Duidelijk, eerlijk, open, vriendelijk en enthousiast. En belangrijk: het recept kon helemaal in samenwerking ontwikkeld worden.

 

Na enkele mailtjes over en weer was alles in ‘flesjes en kratjes’ en besloten we definitief om met Opener het proces in te gaan. Er was geen haast, we werden in de planning gezet. Als we rond februari 2024 een keer aan de bel zouden trekken, zou het goed komen.

Opener

Zaterdag 24 februari 2024
Bezoek aan Opener

Zeven maanden na het laatste contact met Frank, stuurden we zoals afgesproken opnieuw een berichtje. Wederom een snel en enthousiast antwoord. Of we de eerstvolgende zaterdag niet ‘even langs konden komen’. Dan was het brouwlokaal geopend en zou er een gezellige ‘reuring’ zijn. Een goede ambiance om te kletsen over het bier.

 

Zo gezegd, zo gedaan. Eenmaal in Dongen aangekomen werden we gastvrij begroet in een ontzettend sfeervol brouwlokaal. We hadden natuurlijk al wat foto’s gezien, maar dit overtrof onze verwachtingen. We maakten meteen al plannen om eens terug te komen met vrienden voor een borrel.

 

We ontmoetten Frank, die nóg enthousiaster reageerde dan in de mail. Het gesprek kwam meteen op gang. Hij was toevallig vroeger ook IT’er, maar heeft van zijn passie voor bier, nu zijn beroep gemaakt. Een goede klik. Ingrediënten werden erbij gepakt (en flink gemorst op de grond :)) en met een vijzel gestampt om goed de geuren te kunnen ruiken.

 

Natuurlijk werd er ook bier geproefd. Het weizen bier van Opener zelf viel goed in de smaak, dus we besloten dat te gebruiken als ruwe basis. Zelf kozen we ervoor om sinaasappelschil en koriander toe te voegen voor de frisheid en een snufje kruidigheid. Met een klein percentage karamelmout is een extra zoetje aanwezig in het bier. Tot slot hebben we gebruik gemaakt van de toegankelijke Duitse hopsoort “Tettnanger”, hierdoor is er vrijwel geen bitterheid waarneembaar.

 

Het was een gezellig en constructief gesprek en we werden zeer goed verzorgd, met een prima tapasplankje en smaakvolle proeverij. Ook hebben we nog geleerd dat vrouwen van nature bitterheid veel heftiger ervaren dan mannen. Interessant weetje!

 

Een geslaagde middag. Wij vonden het geweldig om op deze manier ons bier samen te stellen. Dezelfde middag nog, had Frank voor ons het recept al uitgepuzzeld en kon de productie echt beginnen.

22 jaar
22 jaar
22 jaar
22 jaar

1 t/m 4 maart 2024
Naam en ontwerp

Het bier was gekozen; een weizen. Nu de naam van het bier nog. We vonden “Witjes Weizen” al lekker allitereren, maar er miste nog wat. Afgekort was het WW. Hey! We zijn in 2002 begonnen met het maken van websites op het World Wide Web, oftewel WWW. Heel relevant om het biertje ook die afkorting te geven. Maar waar zou de derde W dan voor kunnen staan? Soms horen we wel eens dat het wonderlijk is dat we al zo lang bestaan of hoe wonderbaarlijk het is dat we een lastig probleem konden oplossen terwijl dat anderen niet lukte. De derde W was gevonden en de Witjes Wonder Weizen was geboren.

 

Bier… check. Naam… check. Nu nog een mooi ontwerp voor het etiket. We hoefden niet lang na te denken wie we daarvoor konden inschakelen. Bierliefhebber pur sang, creatieve duizendpoot en ‘opperblijmaker’ Roy Thijssen natuurlijk!

 

Heel kort, na een gesprek bij een gezamenlijke klant, had ik met Roy afgesproken om over te brengen wat mijn idee voor het etiket ongeveer was. In de basis ontzettend feestelijk en sfeervol. En natuurlijk moesten ons logo en de kleuren daarvan terugkomen in het ontwerp en ook een persoonlijke ‘touch’. Niet te strak maar wel duidelijk.

 

Een paar dagen later, op vrijdag 1 maart 2024, vond ik het eerste ontwerp al in de mailbox. Ik werd er direct vrolijk van, helemaal wat ik voor ogen had. Ik had Ruud nog niet helemaal meegenomen in mijn gedachtegang en hij schrok een beetje van de hoeveelheid confetti in het begin, maar na wat overleg over en weer konden we de aanpassingen goed formuleren.

 

Roy paste onvermoeibaar (ook in het weekend) het etiket steeds aan naar onze wensen. Ook ontwerpen voor een glas en een bierviltje werden moeiteloos vervaardigd. Ik bestookte Ruud steeds met nieuwe versies van de ontwerpen via WhatsApp, terwijl hij aan het genieten was van een welverdiend weekendje in Valencia. Hoe dan ook kwamen we er met z’n drieën helemaal uit. Op maandag 4 maart waren alle ontwerpen helemaal naar wens en afgerond. Dat was nog eens prettig en snel werken!

22 jaar
22 jaar

Donderdag 7 maart 2024
Brouwen maar!

Direct bij het eerste bezoek aan Opener hadden we al wat data vastgelegd waarop we mochten komen kijken en helpen. Deze eerste afspraak betrof het brouwen zelf. Klokslag 13:00 waren we present in Dongen.

 

En dat tijdstip bleek Frank heel goed te hebben uitgezocht, want dat was exact de tijd om de sinaasappelschil en koriander toe te voegen aan de kokende wort. Dat hebben we dus zelf mogen doen, erg leuk! We verbaasden ons hoe weinig van elk ingrediënt er nodig was om 500 liter bier van een extra smaakje te voorzien. Slechts een paar honderd gram! Nog een paar keer roeren (eigenlijk alleen voor de foto’s) en een minuutje of 20 de ingrediënten mee laten koken en het brouwsel kon naar de “whirlpool” worden gepompt, waar een groot deel van het residu gescheiden werd van het brouwsel.

 

De laatste stap was het overpompen van het bier naar de tank waar het bier zou gaan rusten en de gisting plaats ging vinden. Dat gebeurde via een slim systeem waarbij de temperatuur van het brouwsel snel omlaag gebracht werd om bacteriën geen kans te geven.

 

Een ontzettend leuke ervaring om het brouwproces bij te wonen en een klein beetje mee te helpen!

22 jaar
22 jaar
22 jaar
22 jaar
22 jaar

Maart / april 2024
Goodiebag

Onder het motto “wie jarig is, trakteert” wilden we de gasten op het feest graag een goodiebag meegeven. Zo kan er thuis nog eens nagenoten worden van het feest. Het bier hadden we natuurlijk al, nu de rest nog!

 

Glas
Bier wordt natuurlijk gedronken in een bijbehorend glas. In samenwerking met Aglass zochten we een mooi glas uit waar Roy Thijssen ook weer een passend ontwerp voor maakte. Het glas heeft een inhoud van 0,4 liter zodat de inhoud van één heel flesje er ruimschoots in past. Verder is het een handzaam glas dat geschikt voor het biertype.

 

Viltjes
Dat mooie glas verdient een geinige onderzetter. Wederom zorgde Roy voor een eigenwijs ontwerp dat perfect past bij de gelegenheid. De viltjes konden we natuurlijk ook prima op de tafels bij het feest leggen.

 

Opener
Het pretpakket kreeg al flink vorm, maar opeens bedachten we dat de flesjes bier in stijl open gemaakt moesten worden. Flesopener met ons logo… check!

 

Chocolade
Mijn vrouw kwam op het idee om het pakket af te maken met een lekkernij die prima bij bier past; chocolade. Alweer anders dan anders. We wilden graag chocolaatjes maken met de W van ons logo erin. Hugo van het bedrijf Macek Technika (een oom van Ruud) heeft ons daarmee ontzettend geholpen. Hij heeft een 3D mal ontworpen en uit PLA laten printen door Paul (een andere oom van Ruud) van het bedrijf Sign & Styling Oss. Deze mal werd vervolgens afgegoten met vloeibare, voedselveilige siliconen om daarvan een sjabloon te maken waarin de chocolade gegoten kon worden. Met meerdere van deze sjablonen hebben we zelf ruim 450 chocolaatjes kunnen maken. Wat een leuke samenwerkingen en originele ideeën!

22 jaar
22 jaar
22 jaar
22 jaar

Donderdag 4 april 2024
Werk aan de winkel

Yes! Het was eindelijk zo ver… het bier is klaar. Op deze mooie donderdag stonden we voor dag en dauw op (voor ons dan, je kent onze openingstijden), zodat we stipt om 8:30 bij de brouwerij arriveerden met een voertuig dat over voldoende laadruimte beschikte om zo’n 60 dozen bier mee te nemen.

 

Deze keer waren we er niet alleen voor de show en foto’s, maar was het flink doorpezen zodat we rond 15:00 klaar zouden zijn. Elk afzonderlijk flesje bier kreeg van ons en medewerker/begeleider Rik de volgende behandeling:

 

  1. Leeg en schoon flesje van de pallet halen
  2. Flesje in etiketteer apparaat plaatsen en met een zwengel ronddraaien om het etiket vast te plakken
  3. Flesje transporteren naar het afvulstation en afvullen
  4. Dop op het flesje plaatsen met een machine
  5. Afgevulde en geëtiketteerde flesje in doos plaatsen

 

Stuk voor stuk geen lastige handelingen maar om dat voor elk van de 1582 flesjes te doen was een aardig karwei. Met Ruud, Rik en ikzelf als “lijnmedewerkers” ging het redelijk vlotjes en konden we rond 16:00 weer huiswaarts. Het bier werd netjes uitgeladen en in een magazijn in Oss koel en donker opgeslagen. Klaar voor het feest! Natuurlijk hebben Ruud en ik die avond nog even goed geproefd en wij zijn ontzettend tevreden met het eindresultaat!

22 jaar
22 jaar
22 jaar
22 jaar
22 jaar
22 jaar

Opener (met name Frank & Rik), Roy, Hugo, Paul, Yvonne en Joanna… ontzettend bedankt voor alle hulp en het meedenken!