De Witjes

GLASVEZEL IN OSS

Supersnel, betrouwbaar en voordelig. Internet, televisie en telefonie. In heel Oss en de kernen wordt glasvezel aangelegd! Als zakelijk informatiepunt van E-Fiber kun je bij ons terecht met vragen en onafhankelijk advies voor provider- en abonnementskeuze.

Glasvezel in Oss

 

In heel Oss, de kernen (m.u.v. Teeffelen, Geffen en Berghem, daar ligt al glasvezel), industrieterreinen en buitengebieden wordt glasvezel aangelegd door E-Fiber. De aansluiting is kosteloos als je een abonnement afsluit voordat er in je straat gegraven wordt.

Zakelijk informatiepunt E-Fiber

Als IT-specialist in de regio Oss zijn we erg blij met de komst van glasvezel in de Gemeente Oss. We hebben ons tijdens de vraagbundeling dan ook tot het uiterste ingespannen om geïnteresseerden te informeren en adviseren. Toen E-Fiber ons benaderde om zakelijk informatiepunt te worden, zijn we natuurlijk direct akkoord gegaan.

 

Bedrijven kunnen kosteloos en vrijblijvend bij ons terecht voor vragen en advies over de glasvezelaansluiting en de provider- en abonnementskeuze. Dat kan telefonisch of per e-mail, maar je bent ook van harte welkom op ons kantoor aan de Landweerstraat-Zuid 138C.

 

Op deze site belichten we beknopt de voordelen van glasvezel en stellen we een aantal zakelijke providers die hun diensten op het E-Fiber netwerk in Oss leveren, voor. Daarnaast zetten we het proces van aanmelding tot oplevering uiteen.

Glasvezel

Glasvezelkabels worden gebruikt om data over te brengen. Data wordt verstuurd met laserlicht. Dit licht wordt op een gigantische snelheid steeds aan- en uitgezet. Hoe sneller dit gaat, hoe sneller de data wordt verstuurd. Doorvoersnelheden van glasvezelkabels zijn ongekend. Japanse onderzoekers hebben met glasvezelkabel een transmissiesnelheid van 319 Tbit/s weten te bereiken! Enorm toekomst-proof dus!

 

Andere voordelen van glasvezel:

 

Symmetrische verbinding

Zowel de upload- als de downloadsnelheid zijn gelijk bij een glasvezelverbinding. Dit is in groot contrast met andere typen internetverbindingen. Die bieden een significant lagere uploadsnelheid ten opzichte van de downloadsnelheid. Zeker zakelijke verbindingen hebben baat bij hogere uploadsnelheden, zodat er bijvoorbeeld snel thuis gewerkt kan worden en snel bestanden geüpload kunnen worden naar bijvoorbeeld clouddiensten.

 

Hoge snelheid

Op dit moment zijn de meest aangeboden abonnementen 500 Mbit en 1 Gbit (1000 Mbit). Dat zijn héle hoge snelheden voor een internetverbinding. En in de toekomst is de snelheid eenvoudig te verhogen voor providers, door apparatuur in de centrales te vervangen. Sommige zakelijke providers leveren zelfs al 10 Gbit bij een maatwerk pakket. De kabels zijn geen limiterende factor meer, zoals dat bij andere technieken vaak wel het geval is.

 

Lage latency

De tijd dat het in beslag neemt om een datapakketje vanaf de verzender naar de ontvanger te sturen, heet latency. Hoe sneller het pakketje aan komt bij de ontvanger, hoe lager de latency. Praktisch vertaalt dat zich naar het sneller laden van websites, minder lag bij het gamen, maar zakelijk gezien bovenal een betere thuiswerkervaring.

Zakelijke Providers

E-Fiber stelt het netwerk open voor elke provider die diensten wil aanbieden over de glasvezelkabel. In Oss zijn er diverse providers die diensten voor particulieren aanbieden, zoals Multifiber, TriNed en SNLR. Providers en abonnementen voor particulieren vergelijken? Dat kan op de website van E-Fiber.

 

Als zakelijk informatiepunt van E-Fiber focussen wij op de zakelijke providers. Deze zijn hieronder vermeld. Klik op een logo voor beknopte informatie en een link om aan te melden voor een abonnement.

Qonnected
Signet
TriNed
WeServe

Van aanmelding tot oplevering

  • 1. Aanmelden bij een provider

    Meld aan bij een van de providers die hun diensten op het glasvezelnetwerk van E-Fiber aanbieden. Als er wordt aangemeld voordat er gegraven wordt in de straat, is de aansluiting kosteloos. Bij latere aanmelding worden eenmalige kosten vanaf € 450 euro in rekening gebracht.

  • 2. Schouwen

    De aannemer (Circet) stuurt “schouwers” van deur tot deur om in samenspraak te bepalen waar het aansluitpunt van de glasvezelverbinding geplaatst gaat worden in het pand. Niet aanwezig? Geen probleem. Via een briefkaartje kun je online een afspraak inplannen.

  • 3. Aansluiting

    Nadat de glasvezelkabel netjes opgerold voor het pand ligt, wordt een afspraak ingepland om het glasvezel aansluitpunt op de afgesproken plaats te monteren.

  • 4. Installatie via provider

    Zodra je verbinding is geactiveerd in de glasvezelcentrale, krijg je bericht van je provider. Er wordt een datum ingepland waarop de monteur langs komt om alles te installeren en gereed te maken voor gebruik.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wie is E-fiber en wat doen ze?

E-Fiber is de partij die de glasvezel infrastructuur aanlegt en zal onderhouden. Zij zijn de initiatiefnemer van het project om glasvezel voor alle inwoners van de gemeente Oss beschikbaar te stellen. Als eigenaar van de glasvezel infrastructuur stellen zij deze open aan providers, die op hun beurt weer diensten aan consumenten en bedrijven bieden.

Er ligt toch al glasvezel in Oss?

In het grootste deel van Oss en de kernen (met uitzondering van nieuwbouwwijken, Berghem en Teeffelen) is nog geen glasvezel aanwezig.

Wel is het al een tijd mogelijk op verschillende bedrijventerreinen om glasvezel via verschillende partijen af te nemen. De prijzen hiervan liggen echter enorm hoog, waarbij de snelheid achterblijft.

Reden genoeg dus om voor iedereen die dat wil, glasvezel aan te leggen.

Ik heb al glasvezel. Wat nu?

De glasvezel die E-Fiber zal aanleggen, is een aparte kabel met een aparte infrastructuur. Als je al glasvezel hebt, komt er dus een extra aansluiting (met nieuw aansluitpunt) bij, naast de bestaande aansluiting.

Komt glasvezel beschikbaar op mijn adres?

Je kunt via de website van E-Fiber controleren of glasvezel op jouw adres beschikbaar komt en je een abonnement kunt aanvragen.

 

Uitgangspunt is dat glasvezel op alle adressen in Oss beschikbaar is, met uitzondering van de kernen waar al glasvezel aanwezig is (Berghem en Teeffelen).

Ik deel een bedrijfspand. Krijgen we allemaal een aansluiting?

Als het bedrijfspand is geregistreerd op één adres volgens het Kadaster (zie de BAG viewer), krijg je in principe één aansluiting.

 

Er kunnen eventueel uitzonderingen gemaakt worden wanneer bijvoorbeeld alle bedrijven in het pand een eigen aansluiting willen hebben. Dit kan in overleg met E-Fiber.

Kan ik de status van het project ergens volgen?

Op de volgende site van E-Fiber is de meest actuele status op huisnummer niveau te bekijken: https://www.e-fiber.nl/planning.

Aanleg

Krijg ik een glasvezel kabel binnen als ik me niet aanmeld?

Nee. Alleen bij adressen waarop een glasvezel aansluiting is aangevraagd, wordt een glasvezelkabel naar binnen gelegd. Voor de overige adressen blijft de kabel bij de straat liggen. Op het moment dat die adressen later toch een glasvezel aansluiting willen aanvragen, wordt er minimaal 450 euro aan aansluitkosten berekend.

Wanneer gaat de aanleg van start?

De aanleg is in volle gang. Klik hier om de planning te bekijken.

Hoe lang gaat de aanleg duren?

De aanleg zal naar schatting tot eind 2023 in beslag nemen. Op plaatsen waar de aanleg- en aansluitwerkzaamheden zijn uitgevoerd, worden diensten tussentijds geactiveerd.

Wat gebeurt er bij de aanleg?

Er worden naar schatting zo’n 10 glasvezelcentrales in Oss geplaatst, vanuit waar alle glasvezelkabels worden verdeeld. De glasvezelkabels gaan in de grond. Dat betekent veel graafwerkzaamheden in alle straten, op alle bedrijventerreinen en zelfs in alle buitengebieden. De kabels worden onder tuinen en huizen gelegd om vervolgens via een klein gaatje of ondergronds naar een aansluitpunt binnen het pand uit te komen. Een gigantisch project dus!

Waar komt mijn verbinding?

De aannemer stuurt “schouwers” langs bij elk adres. Je krijgt vooraf bericht wanneer de schouwer langs komt en kunt dit tijdstip eventueel wijzigen. De schouwer bepaalt samen met jou, welke plek het meest praktisch is om de kabel het pand binnen te laten komen. Ook wordt binnenshuis gekeken wat het meest praktische punt is om het aansluitpunt te plaatsen (vaak in de meterkast of op het punt waar telefonie- en kabelvoorzieningen binnen komen).

Een schouwer van E-Fiber heeft altijd kleding van E-Fiber aan en een identificatiepas met foto en persoonlijke gegevens bij.

Wordt er in mijn tuin gegraven?

E-Fiber probeert altijd overlast zoveel mogelijk beperken. Er wordt zo weinig mogelijk gegraven in tuinen. De glasvezelkabels worden zo’n 60 centimeter onder de grond “geboord” (zie filmpje). Dit is onschadelijk voor de tuin. De kabel wordt vervolgens voor het pand geplaatst op een rol voor latere montage binnenshuis. Je hoeft voor dit proces niet thuis te zijn.

Moet ik thuis zijn als er in mijn straat wordt gegraven?

Dat is niet nodig. Wel is het noodzakelijk dat er iemand thuis is wanneer er een schouwer van de aannemer langs komt om het punt van aansluiting binnenshuis geplaatst wordt. Je krijgt hiervan tijdig bericht.

Welk kastje wordt er binnenshuis geplaatst?

De glasvezelkabel wordt binnenshuis gemonteerd in een Abonnee Overname Punt (AoP). Dat kastje ziet er ongeveer zo uit:

 

 

Met het kastje zelf kun je nog niets, hiervoor heb je een abonnement bij een glasvezelprovider nodig.

Ik wil geen glasvezelverbinding. Kan ik me afmelden?

Omdat de vraagbundeling niet is geslaagd, wordt er uitsluitend vraag gestuurd aangelegd. Als je geen abonnement aan hebt gevraagd voor glasvezel, krijg je geen glasvezelkabel in huis, maar blijft de kabel in de straat liggen. Afmelden is dus niet noodzakelijk.

Waar kan ik terecht met klachten of om schade te melden?

Deze meldingen kunnen aan E-Fiber worden doorgegeven via info@e-fiber.nl of telefonisch via 030-2251901.

E-Fiber heeft zelf ook een pagina met veelgestelde vragen samengesteld.