De Witjes

GLASVEZEL IN OSS

Supersnel, betrouwbaar en voordelig. Internet, televisie en telefonie. In heel Oss en de kernen is glasvezel aangelegd door Open Dutch Fiber (voorheen E-Fiber). Als zakelijk informatiepunt kun je bij ons terecht met algemene vragen en onafhankelijk advies voor provider- en abonnementskeuze.

Open Dutch Fiber

Glasvezel in Oss

Op 26 mei 2020 startte E-Fiber met de aanleg van glasvezel in Oss en de kernen, met het doel om voor particulieren en bedrijven een stabiel, razendsnel, toekomstbestendig, duurzaam en financieel aantrekkelijk glasvezelnetwerk te bieden.

 

De aanleg is inmiddels zo goed als afgerond. In eerste instantie werd vanwege de beperkte voorinschrijvingen, de aanleg vraaggestuurd uitgevoerd. Alleen als je een abonnement aan had gevraagd bij een provider, werd de verbinding binnen gemonteerd. Anders werd de glasvezel tot aan de straat gelegd. Aansluiten na de graafwerkzaamheden was kostbaar.

 

Vanaf mei 2022 is E-Fiber overgenomen door Open Dutch Fiber. De filosofie van ODF is om voor iedereen glasvezel beschikbaar te maken.

 

In Oss (m.u.v. de kernen) wordt nu wijk voor wijk de glasvezel alsnog binnen gelegd (als je daar geen bezwaar tegen hebt natuurlijk), ook zonder abonnement.

Informatiepunt

Als IT-specialist in de regio Oss zijn we erg blij met de komst van glasvezel in de Gemeente Oss. We hebben ons tijdens de vraagbundeling dan ook tot het uiterste ingespannen om geïnteresseerden te informeren en adviseren.

 

We helpen bedrijven en particulieren graag vrijblijvend met vragen over de glasvezelaansluiting, provider- en abonnementskeuze en het aanmelden bij een provider. Dat kan telefonisch of per e-mail, maar je bent ook van harte welkom op ons kantoor aan de Landweerstraat-Zuid 138C.

 

Op deze pagina belichten we beknopt de voordelen van glasvezel en zetten we het proces van aanmelding tot oplevering uiteen.

Glasvezel

Glasvezelkabels worden gebruikt om data over te brengen. Data wordt verstuurd met laserlicht. Dit licht wordt op een gigantische snelheid steeds aan- en uitgezet. Hoe sneller dit gaat, hoe sneller de data wordt verstuurd. Doorvoersnelheden van glasvezelkabels zijn ongekend. Japanse onderzoekers hebben met glasvezelkabel een transmissiesnelheid van 319 Tbit/s weten te bereiken! Enorm toekomst-proof dus!

 

Andere voordelen van glasvezel:

 

Symmetrische verbinding

Zowel de upload- als de downloadsnelheid zijn gelijk bij een glasvezelverbinding. Dit is in groot contrast met andere typen internetverbindingen. Die bieden een significant lagere uploadsnelheid ten opzichte van de downloadsnelheid. Zeker zakelijke verbindingen hebben baat bij hogere uploadsnelheden, zodat er bijvoorbeeld snel thuis gewerkt kan worden en snel bestanden geüpload kunnen worden naar bijvoorbeeld clouddiensten.

 

Hoge snelheid

Op dit moment zijn de meest aangeboden abonnementen 500 Mbit en 1 Gbit (1000 Mbit). Dat zijn héle hoge snelheden voor een internetverbinding. En in de toekomst is de snelheid eenvoudig te verhogen voor providers, door apparatuur in de centrales te vervangen. Sommige zakelijke providers leveren zelfs al 10 Gbit bij een maatwerk pakket. De kabels zijn geen limiterende factor meer, zoals dat bij andere technieken vaak wel het geval is.

 

Lage latency

De tijd dat het in beslag neemt om een datapakketje vanaf de verzender naar de ontvanger te sturen, heet latency. Hoe sneller het pakketje aan komt bij de ontvanger, hoe lager de latency. Praktisch vertaalt dat zich naar het sneller laden van websites, minder lag bij het gamen, maar zakelijk gezien bovenal een betere thuiswerkervaring.

Providers

ODF stelt het netwerk open voor elke provider die diensten wil aanbieden over de glasvezelkabel. In Oss zijn er diverse providers die diensten voor particulieren en zakelijke gebruikers aanbieden. Bekijk hier het aanbod:

 

 

Wil je graag hulp bij het aanvragen als particulier? Zie dan het onderdeel “Samen aanvragen” op deze pagina. We helpen je graag!

Van aanmelding tot oplevering

  • 1. Aanmelden bij een provider

    Meld aan bij een van de providers die hun diensten op het glasvezelnetwerk van ODF aanbieden.

  • 2. Schouwen en aansluiten

    Als de glasvezelaansluiting nog niet op het adres is gemonteerd, stuurt de aannemer een schouwer langs om in samenspraak te bepalen waar het aansluitpunt van de glasvezelverbinding geplaatst gaat worden (of er wordt een offerte gemaakt indien de graafwerkzaamheden meer dan 40 meter betreffen of wanneer er buiten de kern van Oss een aansluiting wordt aangevraagd). Vervolgens wordt een afspraak ingepland om de aansluiting daadwerkelijk te plaatsen.

  • 3. Installatie via provider

    Zodra je verbinding is geactiveerd in de glasvezelcentrale, krijg je bericht van je provider. Er wordt een datum ingepland waarop de monteur langs komt om alles te installeren en gereed te maken voor gebruik.

Samen aanvragen

Alleen voor particulieren.

Ben je overtuigd van glasvezel en wil je graag een abonnement aanvragen, maar vind je de providerkeuze of het aanvraagproces lastig of wil je graag dat er iemand mee kijkt? Dan kunnen wij je helpen!

Door met een browser te werken waarin we gelijktijdig het aanmeldformulier kunnen openen en bedienen, lopen we terwijl we telefonisch contact hebben, samen het aanmeldproces door. Snel, veilig, kosteloos en eenvoudig. Je hoeft niets te installeren op je apparaat en geen toegang op afstand te verlenen.

Starten is eenvoudig. Bel met Ruud (06 484 26 779) of Sander (06 484 26 773) en klik vervolgens op de onderstaande knop. Er wordt gevraagd om een weergavenaam. Vul deze in om te beginnen.


Let op: wij helpen uitsluitend bij het aanvraagproces en ontvangen daarvoor een commissie. Na het aanvragen zal de provider alles voor je regelen. Bij vragen of problemen over de aansluiting, configuratie of andere zaken, kun je direct bij de provider terecht.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wie is Open Dutch Fiber en wat doen ze?

Open Dutch Fiber is de partij die de glasvezel infrastructuur aanlegt en zal onderhouden. De initiatiefnemer van het project om glasvezel voor alle inwoners van de gemeente Oss beschikbaar te stellen. Als eigenaar van de glasvezel infrastructuur stellen zij deze open aan providers, die op hun beurt weer diensten aan consumenten en bedrijven bieden.

KPN is toch ook bezig met de glasvezel aanleg?

Dat klopt, KPN is medio 2023 ook begonnen met de aanleg van glasvezel. KPN wil gebruik maken van eigen infrastructuur en levert daarom geen diensten op het netwerk van Open Dutch Fiber.

 

Dat betekent dat wederom de straten in Oss open moeten om de extra glasvezelkabel van KPN te leggen. Ook dat gaat weer enkele jaren in beslag nemen.

 

Hoewel het weer overlast oplevert, betekent dit uiteindelijk voor de afnemers meer keuzevrijheid. Uiteindelijk kan er gekozen worden voor (veelal grotere) providers die via het KPN netwerk leveren of voor (vaak wat kleinere) providers die via ODF diensten aanbieden.

Ik heb al glasvezel. Wat nu?

De glasvezel die ODF zal aanleggen, is een aparte kabel met een aparte infrastructuur. Als je al glasvezel hebt, komt er dus een extra aansluiting (met nieuw aansluitpunt) bij, naast de bestaande aansluiting.

Komt glasvezel beschikbaar op mijn adres?

Als je aanmeld bij een van de providers die diensten aanbieden op het netwerk van ODF, kun je via de postcode check zien of glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

Ik deel een bedrijfspand. Krijgen we allemaal een aansluiting?

Als het bedrijfspand is geregistreerd op één adres volgens het Kadaster (zie de BAG viewer), krijg je in principe één aansluiting.

 

Er kunnen eventueel uitzonderingen gemaakt worden wanneer bijvoorbeeld alle bedrijven in het pand een eigen aansluiting willen hebben. Dit kan in overleg met ODF.

Aansluiting

Krijg ik een glasvezel kabel binnen als ik me niet aanmeld?

De aanleg in Oss is inmiddels vrijwel afgerond. Voorheen werd de aansluiting alleen binnen gelegd na aanmelding bij een provider.

 

Open Dutch Fiber heeft echter de filosofie dat glasvezel voor iedereen beschikbaar moet zijn en is gestart om wijk voor wijk, de aansluitingen alsnog overal binnen te gaan monteren in Oss (m.u.v. de kernen). Tenzij je dat niet wilt natuurlijk. Je krijgt vanzelf bericht hierover.

Wat is de status van de aanleg?

Op 26 mei 2020 is E-Fiber gestart met de aanleg. Inmiddels zijn de werkzaamheden zo goed als afgerond en is het ODF netwerk overal in Oss (m.u.v. Berghem en Teeffelen) beschikbaar.

Waar komt mijn verbinding?

De aannemer stuurt een “schouwer” langs. Je krijgt vooraf bericht wanneer de schouwer langs komt en kunt dit tijdstip eventueel wijzigen. De schouwer bepaalt samen met jou, welke plek het meest praktisch is om de kabel het pand binnen te laten komen. Ook wordt binnenshuis gekeken wat het meest praktische punt is om het aansluitpunt te plaatsen (vaak in de meterkast of op het punt waar telefonie- en kabelvoorzieningen binnen komen).

 

Een schouwer van ODF heeft altijd kleding van ODF aan en een identificatiepas met foto en persoonlijke gegevens bij.

Wordt er in mijn tuin gegraven?

De aannemer probeert altijd overlast zoveel mogelijk beperken. Er wordt zo weinig mogelijk gegraven in tuinen. De glasvezelkabels worden zo’n 60 centimeter onder de grond “geboord” (zie filmpje). Dit is onschadelijk voor de tuin. De kabel wordt vervolgens voor het pand geplaatst op een rol voor latere montage binnenshuis. Je hoeft voor dit proces niet thuis te zijn.

Ik wil geen glasvezelverbinding. Kan ik me afmelden?

Je bent nooit verplicht om de glasvezelaansluiting te laten plaatsen. Op het moment dat je hiervoor benaderd wordt, kun je dus altijd weigeren.

E-Fiber heeft zelf ook een pagina met veelgestelde vragen samengesteld.