De Witjes

GLASVEZEL IN OSS

Supersnel, betrouwbaar en betaalbaar. Internet, televisie en telefonie. In heel Oss en de kernen is glasvezel aangelegd door Open Dutch Fiber (voorheen E-Fiber). Wij zijn infopunt en je kunt bij ons terecht met algemene vragen en onafhankelijk advies bij provider- en abonnementskeuze.

Open Dutch Fiber

Glasvezel in Oss

Op 26 mei 2020 startte E-Fiber met de aanleg van glasvezel in Oss en de kernen, met het doel om voor particulieren en bedrijven een stabiel, razendsnel, toekomstbestendig, duurzaam en financieel aantrekkelijk glasvezelnetwerk te bieden.

 

De aanleg is inmiddels zo goed als afgerond. In eerste instantie werd vanwege de beperkte voorinschrijvingen, de aanleg vraaggestuurd uitgevoerd. Alleen als je een abonnement aan had gevraagd bij een provider, werd de verbinding binnen gemonteerd. Anders werd de glasvezel tot aan de straat gelegd. Aansluiten na de graafwerkzaamheden was kostbaar.

 

Vanaf mei 2022 is E-Fiber overgenomen door Open Dutch Fiber. De filosofie van ODF is om voor iedereen glasvezel beschikbaar te maken.

 

In Oss (m.u.v. de kernen) wordt nu wijk voor wijk de glasvezel alsnog binnen gelegd (als je daar geen bezwaar tegen hebt natuurlijk), ook zonder abonnement.

Glasvezel

Glasvezelkabels worden gebruikt om data over te brengen. Data wordt verstuurd met laserlicht. Dit licht wordt op een gigantische snelheid steeds aan- en uitgezet. Hoe sneller dit gaat, hoe sneller de data wordt verstuurd. Doorvoersnelheden van glasvezelkabels zijn ongekend. Japanse onderzoekers hebben met glasvezelkabel een transmissiesnelheid van 319 Tbit/s weten te bereiken! Enorm toekomst-proof dus!

 

Andere voordelen van glasvezel:

 

Symmetrische verbinding

De upload- en downloadsnelheid (verzenden en ontvangen) zijn gelijk bij een glasvezelverbinding. Dit is in groot contrast met andere typen internetverbindingen die een flink lagere uploadsnelheid ten opzichte van de downloadsnelheid bieden. Als je veel data verstuurt is er baat bij hogere uploadsnelheden. Denk aan thuiswerken en bestanden uploaden naar cloud- of back-updiensten.

 

Hoge snelheid

Op dit moment zijn de meest aangeboden abonnementen 500 Mbit en 1 Gbit (1000 Mbit), maar ook 2, 4 en 8 Gbit zijn al beschikbaar bij enkele providers. Dat zijn héle hoge snelheden voor een internetverbinding. En in de toekomst is de snelheid eenvoudig te verhogen voor providers, door apparatuur in de centrales te vervangen. De kabels zijn geen limiterende factor meer, zoals dat bij andere technieken vaak wel het geval is.

 

Lage latency

De tijd dat het in beslag neemt om een datapakketje vanaf de verzender naar de ontvanger te sturen, heet latency. Hoe sneller het pakketje aan komt bij de ontvanger, hoe lager de latency. Praktisch vertaalt dat zich naar het sneller laden van websites, minder vertraging bij het gamen en zakelijk gezien bovenal een betere thuiswerkervaring.

Van aanmelding tot oplevering

  • 1. Aanmelden bij een provider

    Vul je postcode en huisnummer in op de site van Open Dutch Fiber en meld je aan bij een provider.

  • 2. Schouwen en monteren

    Als de glasvezelaansluiting nog niet op het adres is gemonteerd, stuurt de aannemer een schouwer langs om in samenspraak te bepalen waar het aansluitpunt van de glasvezelverbinding geplaatst gaat worden. Vervolgens wordt een afspraak ingepland om de aansluiting daadwerkelijk te monteren.

  • 3. Installatie via provider

    Zodra je verbinding is geactiveerd in de glasvezelcentrale, krijg je bericht van je provider. Er wordt een datum ingepland waarop de monteur langs komt om alles te installeren en gereed te maken voor gebruik.

Abonnement aanvragen

Het aanvragen van een glasvezel abonnement is super eenvoudig.

Klik op de onderstaande knop om naar de website van Open Dutch Fiber te gaan en je postcode en huisnummer in te vullen. Je ziet meteen of glasvezel al beschikbaar is op je adres en zo niet, of er eventuele kosten voor aanleg zijn.

Daarna kun je via een paar eenvoudige stappen je voorkeuren doorgeven en het volledige aanbod van alle providers die hun diensten op het Open Dutch Fiber netwerk aanbieden, inzien. Vervolgens kies je een van de providers en sluit je een abonnement af.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Heb ik glasvezel nodig?

De meest gestelde vraag. Helaas is er geen eenvoudig antwoord omdat iedere situatie uniek is. Maar het is wel altijd goed om de keuze te hebben om nu of in de toekomst over te stappen op glasvezel. Aangezien de aansluiting zelf niets kost en je ook niet verplicht bent om een abonnement af te nemen zijn er weinig redenen te bedenken om niet tenminste de aansluiting binnen te laten monteren.

Wie is Open Dutch Fiber en wat doen ze?

Open Dutch Fiber is de partij die de glasvezel infrastructuur aanlegt en zal onderhouden. De initiatiefnemer van het project om glasvezel voor alle inwoners van de gemeente Oss beschikbaar te stellen. Als eigenaar van de glasvezel infrastructuur stellen zij deze open aan providers, die op hun beurt weer diensten aan consumenten en bedrijven bieden.

KPN is toch ook bezig met de glasvezel aanleg?

Dat klopt, KPN is medio 2023 ook begonnen met de aanleg van glasvezel. KPN wil gebruik maken van eigen infrastructuur en levert daarom geen diensten op het netwerk van Open Dutch Fiber.

 

Dat betekent dat wederom de straten in Oss open moeten om de extra glasvezelkabel van KPN te leggen. Ook dat gaat weer enkele jaren in beslag nemen.

 

Hoewel het weer overlast oplevert, betekent dit voor de afnemers meer keuzevrijheid. Uiteindelijk kan er gekozen worden voor (veelal grotere) providers die via het KPN netwerk leveren of voor (vaak wat kleinere) providers die via ODF diensten aanbieden.

Ik heb al glasvezel. Wat nu?

De glasvezel die ODF zal aanleggen, is een aparte kabel met een aparte infrastructuur. Als je al glasvezel hebt, komt er dus een extra aansluiting (met nieuw aansluitpunt) bij, naast de bestaande aansluiting.

Komt glasvezel beschikbaar op mijn adres?

Bezoek de website van ODF en vul je postcode en huisnummer in om te checken wat de mogelijkheden zijn.

Ik deel een bedrijfspand. Krijgen we allemaal een aansluiting?

Als het bedrijfspand is geregistreerd op één adres volgens het Kadaster (zie de BAG viewer), krijg je in principe één aansluiting.

 

Er kunnen eventueel uitzonderingen gemaakt worden wanneer bijvoorbeeld alle bedrijven in het pand een eigen aansluiting willen hebben. Dit kan in overleg met ODF.

Aansluiting

Krijg ik een glasvezel kabel binnen als ik me niet aanmeld?

De aanleg in Oss is inmiddels vrijwel afgerond. Voorheen werd de aansluiting alleen binnen gelegd na aanmelding bij een provider.

 

Open Dutch Fiber heeft echter de filosofie dat glasvezel voor iedereen beschikbaar moet zijn en is gestart om wijk voor wijk, de aansluitingen alsnog overal binnen te gaan monteren in Oss (m.u.v. de kernen). Tenzij je dat niet wilt natuurlijk. Je krijgt vanzelf bericht hierover.

Wat is de status van de aanleg?

Op 26 mei 2020 is er gestart met de aanleg. Inmiddels zijn de werkzaamheden zo goed als afgerond en is het ODF netwerk overal in Oss (m.u.v. Berghem) beschikbaar.

Waar komt mijn verbinding?

De aannemer stuurt een “schouwer” langs. Je krijgt vooraf bericht wanneer de schouwer langs komt en kunt dit tijdstip eventueel wijzigen. De schouwer bepaalt samen met jou, welke plek het meest praktisch is om de kabel het pand binnen te laten komen. Ook wordt binnenshuis gekeken wat het meest praktische punt is om het aansluitpunt te plaatsen (vaak in de meterkast of op het punt waar telefonie- en kabelvoorzieningen binnen komen).

 

Een schouwer van ODF heeft altijd kleding van ODF aan en een identificatiepas met foto en persoonlijke gegevens bij.

Wordt er in mijn tuin gegraven?

De aannemer probeert altijd overlast zoveel mogelijk beperken. Er wordt zo weinig mogelijk gegraven in tuinen. De glasvezelkabels worden zo’n 60 centimeter onder de grond “geboord” (zie filmpje). Dit is onschadelijk voor de tuin. De kabel wordt vervolgens voor het pand geplaatst op een rol voor latere montage binnenshuis. Je hoeft voor dit proces niet thuis te zijn.

Ik wil geen glasvezelverbinding. Kan ik me afmelden?

Je bent nooit verplicht om de glasvezelaansluiting te laten plaatsen. Op het moment dat je hiervoor benaderd wordt, kun je dus altijd weigeren.